субота, 5 січня 2013 р.

Тірамісу - ніжне задоволення

Тірамісу (італ. tiramisù — «підніми мене») один з найпопулярніших  італійських десертів в світі.
В класичне тірамісу  входять наступні інгредієнти: сир маскарпоне, печиво савоярді, кава (зазвичай еспрессо), курячі яйця і цукор. Зверху десерт щедро притрушують какао-порошком.
Проте в світі існує безліч різновидів цього десерту, не буде виключенням і мій рецепт:

Інгредієнти:
  • 3 - яйця (пастеризовані);
  • 70-80 гр - цукру;
  • 250 гр сиру "Маскарпоне";
  • ~12-16 шт печива Савоярді (або будь-який інший бісквіт);
  • 200 мл - міцної кави;
  • 4-5 ст. ложок бальзаму (або рому, лікеру, коньяку, бренді)
  • какао-порошок
Спосіб приготування:

Заварити каву і дати вистигнути. При потребі процідити, я ж заварювала в кавоварці - тому в мене зразу був кінцевий результат :)
До кави додаємо 2-3 ст. ложки бальзаму.
Розділяємо жовтки і білки. Дуже важливо, щоб посуд під білки був сухий і  щоб до білків не попало жодної частинки жовтка.
Жовтки розтираємо з 35-40 гр цукру до "побіління" маси і повного розчинення цукру.

До жовткової маси додаємо маскарпоне, 2 ст. ложки кави і 2 ст. ложки алкоголю (в мене бальзам "Прикарпатський" - вийшло просто чудове поєднання (а можна додати - ром, лікер, коньяк або бренді, але не горілку ітп.) все перемішуємо лопаткою до повної однорідності маси. 




Збиваємо білки з дрібкою солі та рештою цукру до твердих піків. І дуже акуратно додаємо до жовтково-сирної маси.
Готуємо форму для десерту. Сьогодні в мене форма 20х15 з висотою 5см і дві креманки.




Збірка.
Кожне печиво занурюємо на 1сек (дуже швидко!) в каву і викладаємо у форму. 






Після шару печива шар крему і повторюємо поки це дозволяє форма. Обов`язково розрахувати що останній має бути шар крему. В моєму випадку вийшло 2 шари печива у формі та дві креманки :)







Зверху посипаємо шаром какао-порошку. (варто зробити досить товстий шар ~0,5см)
За бажанням можна додати тертий шоколад.

Десерт має постояти в холодильнику мінімум 2год.а краще 5-6год проте не більше доби.

Порізавши на порції, можна подавати з листочком м`яти, або з малиною або.. :)

 З креманками проведена та сама процедура з шарами.

 Смачного!!











3 коментарі:

  1. Дуже любимо цей десерт :) І роблю його абсолютно так само, тільки з коньяком. Іноді виручає, коли треба швидко щось до чаю. Пекти торт все одно довше вийде. Аби компоненти були :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Погоджуюсь,
      колись мені одне слово "Тірамісу" наводило на думку, що це є досить складний в приготуванні десерт,
      проте на мій погляд цей десерт зіпсувати - приготуванням - просто НЕ можливо!
      Смачного! :)

      Видалити
  2. С Крещением!
    Всего самого-самого желанного!
    Совершенно случайно зашла в ваш блог)
    Обожаю этот десерт и буду готовить по этому рецепту, что выйдет отчитаюсь...

    С желанием буду заглядывать в такой уютный блогодомик, и к себе в гости зову...забегай на чашечку тепленького...всегда рада новым друзьям*)))
    Хорошего дня!

    http://helenavs.blogspot.com

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...