пʼятницю, 16 вересня 2011 р.

Овочеві маринації ... або закрутка овочів на зиму


Моя бабуня дуже любила робити закрутки за зиму, робилось все в такому об’ємі, що не тільки вистачало роздати дітям і внукам ще й багато залишалось їм... Бабуніне асорті або ж мариновані огірочки можна було впізнати з закритими очима... смак знайомий з дитинства. Недавно вона померла ...остання з маминих і татових батьків... Як правило аж після втрати виникає почуття жалю, що тих часів вже не повернути, і що могли б більше приїжати, адже нашим бабусям і дідусям не потрібні подарунки.. їм головне наша увага, але розуміння цього приходить надто пізно. 
 Я вирішила продовжити традиції моєї бабуні і зайнялась закруткою на зиму, признаюсь до цього моменту приймала участь в таких заходах лише як "почисти часник... помий банки", а зараз я спробула від "а" до "я" , і можу сказати - це не так важко як здається на перший погляд.

 Отже, пропоную три рецепти - овочеве асорті, мариновані огірки та мариновані помідори.



Овочеве асорті.

Інгридієнти:
Овочі - огірки, помідори, морква, капуста, цвітна капуста, фізаліс, кабачки, болгарський перець, цибуля, часник.
Зелень - пертушка, кріп(можна парасольку), листя чорної смородини та вишні, листя хрону.
Перець - чорний та духмяний.
Спеції - сіль, цукор, оцет.

Перший етап - підготовчий

1) Огірки помити і намочити у воді за 2-3години до початку робіт, для того щоб потім вони були хрумкішими.
2) Помити з содою банки. Стерилізувати пусті чи ні - ваш вибір, оскільки вони будуть з овочами варитись кільканадцять хвилин, я попередньо не стерилізую.
3) Решту овочів помити, які потрібно нарізати на кусочки, кружельця, смужки - як подобається.
4) кришки (не важливо чи на закрутку чи на закатку) треба простерилізувати - 3-5хв.

Другий етап - збірка

На дно банки (1,5л, 2л, 3л) кладеться листок хрону(якщо великий то половина), 1-2 парасольки кропу, кілька стеблин петрушки, 2-3листочки чорної смородини та вишні, 5-7 горошин чорного та духмяного перцю. Після того викладаються овочі в тому порядку та кількості як вам подобається і як получається (лише об’єм часнику потібно особливо уважно враховувати - я на 2л банку даю ~5зубків). Зверху можна накрити стеблиною петрушки.
 

















далі робимо маринад: на 1л води - 2,5-3стл. ложки цукру, 2,5-3стл. ложки солі, 3стл. ложки оцту, можна просто розмішати до повного розчення - можна зварити - це за бажанням.Готовим маринадом заливаємо банки.
Третій етап - стерилізація:
Банки накриваємо кришкою та ставимо у ємність для стерилізації, на дно якої поставлено шматку або рушник, води наливаєм так, щоб до кришки було мінімум 2см. Доводимо до кипіння і стерилізуємо:
1л банка - 11-12хв
1,5л банка - 13-14хв
2л та 3л банка - 15-16хв
Далі - закрутити або закатати, і поставити вистигати.


Мариноваві огірки.

Інгридієнти:
Овочі - огірки, морква, часник, цибуля.
Зелень - пертушка, кріп(можна парасольку), листя чорної смородини та вишні, листя хрону.
Перець - чорний та духмяний.
Спеції - сіль, цукор, оцет.


Підготовчий етап такий самий як і в асорті - банки миємо з содою, а огірки потрібно намочити на 2-3год. Моркву, цибулю та часник порізати.


Етап збірки теж не відрізняється від попереднього  рецепту нічим.

Основна відмінність - це об’єм спеції (цукру, солі та оцту)
Отже: на 2л банку з вже заповненими овочами поторібно просто зверху всипати - 2стл. ложки цукру, 1стл.ложка солі та ~150мл. оцту (можна дати на 10-15мл менше)- решту об’єму залити водою і поставити стерилізуватись на час такий самий як і в рецепті асорті.
Якщо банка іншої "калібровки" - то просто виводимо пропорції з рецепту - для прикладу, якщо 3л банка то - 3стл. ложки цукру, 1,5стл.ложка солі та ~225мл оцту.

Мариноваві помідори.

Інгридієнти:
Овочі - помідори, часник, цибуля.
Зелень - пертушка.
Перець - чорний та духмяний.
Спеції - сіль, цукор, оцет.

Підготовчий етап - всі овочі миємо, цибулю та часник нарізаємо, банки миємо з содою,

Етап збірки - на дно банки петрушку, чорний та духмяний перець, частину часнику.. далі помідори та цибуля і решта часнику.

Маринад - на 1л води - 30гр солі, 40гр оцту та 50гр цукру - все розмішуєм до повного розчинення при бажання можна довести до кипіння. Залити маринадом помідори. Час на стерилізацію аналогічний як в овочевому асорті.

7 коментарів:

  1. Огірки мариную з таким самим рецептом! Підтверджую дуже смачні :-)

    ВідповістиВидалити
  2. О! знайшла де я того року брала рецепт овочевого асорті! вийшло дуже добре! цього разу збережу в закладки :)

    ВідповістиВидалити
  3. відкрила сьогодні помідорки, можу сказати вони просто класнючі! велике спасибі за рецепт!

    ВідповістиВидалити
  4. А правильное каличество соли на литр води?

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...