середу, 1 червня 2011 р.

Фондю - гаряче задоволення

 Фондю винайшли у Швейцарії. У засніжені зими жителям альпійських сіл доводилося вигадувати чим зігрітись, з того, що залишалося з літа, в основному це - сир, вино та хліб. І знайшли чудовий спосіб використовувати цей невигадливий щоденний набір, який був в кожному будинку. Вони стали розтоплювати сир з вином в каструлі і занурюювати туди шматочки хрусткого домашнього хліба. Так з'явилося фондю.

Слово "fondue" походить від французького "fondre", що означає "плавити", "топити". Сьогодні фондю - популярне блюдо, його готують у багатьох країнах світу. Рецепти сучасних фондю значно розширені, фактично в них можна використовувати будь-які інгредієнти: більшість продуктів відмінно поєднується з сиром. Крім сирного фондю, існують: м'ясне (Fondue Bourguignonne), в якому замість хліба використовуються шматочки яловичого філе, а замість сиру - кип`яча оливкова олія; фондю з морепродуктів; овочеве, в якому шматочки овочів легка відварюються в кип’ячому овочевому бульйоні (найменш калорійний варіант фондю ); десертне, в якому шматочки фруктів, горіхів або зефіру занурюються в гарячий шоколад з бренді або іншим алкоголем. І ще багато інших варіантів з різних країн світу.

 

У класичному швейцарському сирному фондю обов'язково присутні як мінімум два сорти сиру (зазвичай Грюєр (Gruyere) і Емменталь (Emmental), але можуть додавати і такі сорти як: вашеран, сбрінц, аппенцеллер, також до фоню добавляють - біле сухе вино, часник, мускатний горіх, крохмаль, багет або будь-який інший хрусткий хліб, а також Kirsch (вишневе бренді), і подають з ним той же Кірш, часник, мариновані огірочки, цибуля, оливки і так далі.

Для приготування фондю використовують спеціальний жароміцний посуд. Він може бути зроблений з різних матеріалів, але найчастіше використовують кераміку. Набори для фондю також виготовляють з нержавіючої сталі, міді та чавуну. Набори для фондю, крім чаші, в якій готується суміш, звичайно включає в себе 6 маленьких, порційних чашечок і стільки ж (або більше) спеціальних вилочок (частіше - з дерев'яними ручками).

  •  Сирні фондю

    Щоб додати аромат фондю, натріть горщик зрізом часнику.
    Потріть або розкришіть сир, щоб він легше плавився, і нагрівайте повільно, так як він легко горить.
    Закінчене фондю має бути однорідним і кремовим. Якщо у вас воно не таке, видавіть в нього лимонного соку, щоб допомогти з'єднатися всіма інгредієнтами.
  • Фондю з бульйоном

    Використовуйте ароматний овочевий або курячий бульйон, і не наповнюйте каструлю занадто сильно - не більше, ніж на дві третини. Додайте в бульйон локшину або макарони, якщо хочете, і коли всі продукти закінчаться, подавайте його як суп.
  • Фондю з маслом

    Використовуйте кулінарний градусник, що б перевірити температуру масла - вона повинна бути 190’С.
    Перевірити температуру можна, кинувши кубик хліба в гарячу олію - він повинен підсмажитися за 30-60 секунд. Якщо ви переливає масло з каструлі в горщик для фондю, поставте горщик у раковину. Горщик повинен був наповнений не більше двох третіх.
    Коли масло перенесено на стіл, зробити пальник на максимальну температуру (відкрийте кришку). Не готуйте занадто багато продуктів відразу, так як це охолодить масло і може змусити його запіниться і перелитися. Вам знадобиться розігріти олію на плиті, якщо температура дуже впаде.
  • Солодкі фондю

    Заварні креми, фруктові пюре і шоколадні соуси можна готувати заздалегідь і охолодити, поки не пора подавати їх на стіл. Готуйте заварний крем повільно, так як він може згорнутися і стати зернистим, якщо його перегріти. Якщо таке трапиться, поставте каструлю в холодну воду і швидко охолодіть її, додайте трохи холодного молока або вершків і продовжуйте швидко збивати.
    Соуси повинні бути достатньо густими, щоб покрити продукти - якщо немає, загустіть їх крохмалем.
    Коли розтоплює шоколад, не доводьте до занадто великої температури, інакше він підгорить знизу. Додавайте такі рідини як вершки, кава або лікер до того, як він розтане, і не помішуйте, поки він повністю не розтанув. Для фондю хороший тільки шоколад з великим змістом какао (не менше 75%). Причому підійде як темний, так і білий шоколад. Але тільки не пористий! І нагрівайте шоколад не більше ніж до 35 градусів. Заздалегідь викладіть на тарілку фрукти. Очищені часточки мандаринів та апельсинів, виноград без кісточок, полуницю, шматочки ківі без шкірки, скибочки груші, ананасів та бананів. Покладіть ще вафельні трубочки і пісочне печиво. Переставте керамічну каструлю з розтопленим шоколадом на стіл на свічку, і ... Приємного проведення часу!


  • Маленькі хитрощі
1. Акуратно додайте в сирне фондю сирні скоринки. Їх кількість не повинна перевищувати більше 1 / 3 всієї сирної маси, інакше смак вийде дуже сильним.
2. За столом можна додавати у фондю свіжі трави; сухі додайте в фондю до подачі на стіл. Додавайте трави поступово. Для більш насиченого кольору сирного фондю додайте трохи замоченого шафрану, для більш м'якого смаку додайте куркуми.
3. Фондю з киплячим маслом краще всього подавати на повітрі: на балконі або терасі.
4. Якщо ви не пробували робити фондю раніше, спробуйте спочатку приготувати його в колі сім'ї, і тільки потім з друзями - так легше експериментувати.
5. Приправляєте м'ясо і рибу після приготування - гарячим воно краще вбирає аромати. Не соліть м'ясо, занурюючи його в киплячу олію, тому що воно може бризнути. Усі сухі трави і перець потрібно також додавати в готове м'ясо, інакше трави потраплять в масло і згорять.
6. Для фондю з бульйоном, бульйон готувати з сухими травами, а свіжі додати на столі. Або посипте травами м'ясо, якщо не хочете, щоб бульйон став міцнішим.
7. Влаштовуйте стіл барвисто і придумуйте апетитні гарніри до вашого фондю: тонкі шматочки грибів, мариновані огірочки, або, якщо ви хочете чого-небудь оригінального, трюфелі можуть плавати в горщику з фондю.

 Етикет фондю, як і належить для простої трапези, нескладний: не можна торкатися до вилки губами або язиком, не можна макати один і той самий шматочок двічі, для м'ясних фондю при знятті готового шматочка м'яса слід користуватися їдальні виделкою. Інша традиція свідчить, що чоловік, що упустив свій шматочок в загальний казанок, повинен купити для присутніх пляшку вина, а жінка - поцілувати сидять за столом чоловіків. А коли ви благополучно впораєтеся з освоєнням цих нехитрих премудростей, можете відскребти сирну скоринку з дна казанка, і розділити її з співтрапезниками.

Якщо ви вирішили пригоститися фондю, не виходячи з будинку, вам слід спершу купити набір для фондю, в який зазвичай входять казанок, пальник і кілька виделок. Нині в цьому немає нічого складного - такі набори продаються у всіх великих магазинах, не кажучи вже про інтернет - солідніше або простіше. Запасіться черствим білим хлібом, подайте те саме вино, яке використовувалося для приготування фондю - і вперед.
Bon Appétit!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...