суботу, 19 березня 2011 р.

Таємниче 19 березня

   Місяць 19-го березня підійде до Землі на найближчу відстань, починаючи з 1992 року. У черговий місячний перигей, або, як його напівжартівливо називають учені, "суперповня", супутник наблизиться до поверхні Землі на відстань 356,6 тис кілометрів, що зазвичай трапляється раз на кілька десятиліть.
   Кутовий розмір диска Місяця на земному обрії досягне 0,56 градуса, що майже на 10% більше звичайного і помітно для досвідченого ока. На цю подію астрофізики і фотографи чекали цілих 19 років.
  Як пише РБК з посиланням на Daily Mail, напередодні місячного перигею-2011 Інтернет наповнили тривожні прогнози науковців про те, що "суперповня" може викликати серйозні зміни земного клімату. Це, у свою чергу, спричинить землетруси і вулканічну активність по всьому світі.
   Попередні фази максимального зближення нашої планети та її космічного супутника відбувалися у 1955, 1974, 1992 і 2005 роках. Саме у ці роки метеорологи фіксували екстремальні погодні умови, що призвели до низки масштабних природних лих.
   Так, могутня хвиля цунамі, яка забрала життя тисяч людей в Індонезії, виникла всього за два тижні до перигею в січні 2005 року. А під час святкування католицького Різдва у 1974 році циклон Трейсі спустошив австралійське місто Дарвін.
   Тим часом, на думку Піта Уїллера з Міжнародного центру радіоастрономії, чекати кінця світу поки що не варто. "Землетруси і виверження вулканів, зрозуміло, будуть, але не частіше, ніж вони зазвичай трапляються на нашій планеті, - сказав Уїллер. - Просто рівень припливів і відпливів буде вищий за звичайний".
   "Чи вплине все це на життя Землі? Взагалі кажучи, Місяць помітно впливає на Землю, викликаючи приливні деформації в океані і твердому тілі планети. Але це відбувається регулярно: двічі на добу поверхня Землі підводиться і опускається приблизно на півметра.
    Цей ефект посилюється на 30% в період молодика і повні, коли до впливу Місяця додається вплив Сонця", - сказав у четвер, 10 березня, науковий співробітник російського Астрономічного інституту Володимир Сурдін, якого цитує РИА "Новости". За випадковим збігом 19 березня настане саме повня, зазначив він.
   "Отже, цього дня Земля справді відчує на собі майже максимально можливий вплив місячно-сонячного припливу... Враховуючи, що геофізики помітили слабку кореляцію (зв'язок) між рухом Місяця і землетрусами, ймовірно, можна чекати невеликого посилення частоти землетрусів в районі 19 березня. Але немає причин чекати чогось катастрофічного", - додав Сурдін.
    Науковці прокоментували можливість катастроф ще до того, як у Японії 11 березня стався найсильніший за історію регіону землетрус магнітудою 8,9. Він став сьомим за силою за всю історію спостережень людства. Поштовхи і викликане ним цунамі стали причиною пожеж, масштабних руйнувань і людських жертв.

Джерело: bukinfo.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...