понеділок, 27 червня 2011 р.

Все про спеції та прянощі

Коли Колумб вирушив до Індії - він шукав не золото чи коштовності, а перець та інші спеції. Він так і не знайшов прохід в Індію, він сподівався, але так і не знайшов перець який шукав, але світ змінився назавжди через нашу пристрасть до дивних нових ароматів з далеких місць.

Що ж таке спеції/прянощі? Пряність - частина рослини, крім листя або стебел, які використовуються для надання смаку їжі.

Кора, коріння, кореневища, цибулини, квіткові бруньки незрілих фруктів, ягід, насіння, стручки, рильця і ​​навіть смола деяких рослин і бульби інших рослин, які використовуються в кулінарії по всьому світу протягом тисячоліть. 

Частини рослин сушать, подрібнюють, маринують, солять у розсолі, і смажать... Там навіть така річ, як лушпиння, теж вступає в гру.

Як правило, спеції мають термін паридатності рік або більше в їх неподрібленому та необробленому вигляді, а також ефективний термін придатності близько місяця, коли вони були перемелені, подріблені чи пройшли іншу обробку перед використанням. Паличка кориці збереже свою свіжість набагато довше, ніж вже перемелена, і цілі насінини кмину збережуть аромат значно довше, ніж мелені, та ж історія з мускатним горіхом, отже, якщо є можливість краще купувати цілі, необроблені спеції та перемелювати власноруч.

середу, 1 червня 2011 р.

Фондю - гаряче задоволення

 Фондю винайшли у Швейцарії. У засніжені зими жителям альпійських сіл доводилося вигадувати чим зігрітись, з того, що залишалося з літа, в основному це - сир, вино та хліб. І знайшли чудовий спосіб використовувати цей невигадливий щоденний набір, який був в кожному будинку. Вони стали розтоплювати сир з вином в каструлі і занурюювати туди шматочки хрусткого домашнього хліба. Так з'явилося фондю.

Слово "fondue" походить від французького "fondre", що означає "плавити", "топити". Сьогодні фондю - популярне блюдо, його готують у багатьох країнах світу. Рецепти сучасних фондю значно розширені, фактично в них можна використовувати будь-які інгредієнти: більшість продуктів відмінно поєднується з сиром. Крім сирного фондю, існують: м'ясне (Fondue Bourguignonne), в якому замість хліба використовуються шматочки яловичого філе, а замість сиру - кип`яча оливкова олія; фондю з морепродуктів; овочеве, в якому шматочки овочів легка відварюються в кип’ячому овочевому бульйоні (найменш калорійний варіант фондю ); десертне, в якому шматочки фруктів, горіхів або зефіру занурюються в гарячий шоколад з бренді або іншим алкоголем. І ще багато інших варіантів з різних країн світу.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...